dimarts, 13 d’octubre del 2009

Blocs i Wikis

apunts de la segona setmana d'octubre

El WIKI s'utilitza per a crear i elaborar informació. Es tracta d'una pàgina web on els usuaris poden escriure, editar i esborrar informació des de qualsevol lloc. Els wikis poden ser privats o públics.
De fet, wiki significa ràpid. Els wikis serveixen per a moltes coses i poden tenir moltes finalitats, com per exemple la viquipèdia, que és una enciclopèdia on tothom hi pot participar.
Poden substituir el correu electrònic (per exemple), ja que és més pràctic, més ràpid i s'evita l'acumulació de correus.
D'aquesta manera, la informació està en un sol lloc (i no repartida per correus en la safata d'entrada).
Dins de cada wiki hi ha un historial que permet veure qui ha escrit cada part, quan s'han actualitzat coses, etc. També hi ha una pestanya de discusió, i el notificarme que informa de tots els canvis que es van realitzant a la pàgina per correu.

En aquest vídeo extret del youtube que ens varen posar a classe està molt ben explicat.





BLOCS / WIKIS

Hi han moltes diferències entre un bloc i un wiki; com per exemple que en un bloc les entrades són editades per ordre de dates, en canvi en un wiki els continguts s'estructuren per pàgines, a més aquests estan en constant revisió i actualització.
Les entrades que té un bloc són independents, són com textos autònoms, i fa que unes a les altres es vagin substituint.
Els continguts dels wikis es van enriquit per les constants aportacions dels usuaris (de les quals s'aconsegueix una interacció interna entre els usuaris editors), cosa que no poden fer en un bloc.
Un bloc és cronològic i no té menú, sinó etiquetes, als wikis per un altre costat no s'hi posen comentaris, però són temporals.
El contingut dels blocs és estàtic a més aquest es presenta en forma de pergamí i el contingut dels wikis és dinàmic i es presenta en forma de pàgina.


WIKIS A LES ESCOLES

En les escoles es pot treballar amb wikis perfectament. Per exemple es pot escriure un conte conjunt entre els nens d'una mateixa classe, cada un escriu una part, o entre els nens d'un mateix centre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada