dimarts, 1 de desembre del 2009

Eines de suport al pensament

Com a eines que ens poden servir com a suport al pensament, en trobem dos exemples: els mapes conceptuals i els fluxogrames.
Per a crear un mapa conceptual, primer es fa una jerarquització de conceptes (una llista i ordenar-la), després es una reflexió sobre la relació concepte amb tots els altres (cercar els connectors adients) i finalment es fa una concepció d'una representació gràfica adequada (és a dir dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent.
Hi han altres maneres de fer un mapa conceptual, es pot treballar a partir d'un concepte i a aquest s'hi van afegint els connectors corresponents. Per acabar, ordenem el mapa i ressituem els conceptes de forma coherent.

La construcció d'un mapa conceptual ajuda molt a quedar-se amb el que s'està fent ja que s'organitzen els coneixements d'una forma clara i senzilla.
Aquests tipus de mapes es poden crear amb qualsevol editor gràfic, però hi han alguns programes que permeten fer-ho més ràpidament i a més són més fàcils d'usar.
Un dels més coneguts és el CmapTools, un programa gratuït creat per l'Institute for Human and Machine Cognition.



Aquest és un exemple de mapa conceptual creat amb el CmapTools

Un Fluxograma és una eina que s'utilitza per a representar procediments que es porten a terme per a realitzar una tasca. Avans s'utilitzaven solament en el món de la informàtica, però ara ja s'utilitzen en molts àmbits.
Per als mestres s'hi poden trobar dues aplicacions diferents: per planificar tasques relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional, o bé per a ensenyar als alumnes aquesta eina. Per a potenciar el fet que prenguin decisions, resolguin problemes, s'organitzin, siguin crítics amb la informació... i tot això sols.

La simbologia dels fluxogrames és molt simple:




Els fluxogrames es poden fer amb les eines del Word del Microsoft, amb les del Write de l'OpenOffice, amb programes de presentacions, i molt més. Però a classe hem utilitat una eina on-line anomenada Gliffy. Que permet crear, guardar i editar diagrames de flux i a més també permet treballar amb altres tipus de representacions gràfiques i té l'opció d'exportar amb diferents formats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada